Laxeermiddelen

Wanneer mensen last hebben van hun stoelgang, grijpen zij vaak naar laxeermiddelen die op diverse manieren de afvoer van de reeds verteerde inhoud van de darm versnellen. Afhankelijk van de werkzame stof beginnen de middelen snel of minder snel te werken. Dit kan de mate waarin bijwerkingen optreden beïnvloeden. Hier kunt u lezen waar u op moet letten.

Darmstimulerende laxeermiddelen

Deze (bijv. natriumpicosulfaat, bisacodyl) laxeermiddelen stimuleren de gladde darmspieren. Door de versterkte darmbeweging wordt de stoelgang gestimuleerd. Vloeistof wordt in de darm gebonden. Het gebonden water verhoogt het volume van de ontlasting en leidt een uitzettingsprikkel in die tot de leging van de endeldarm leidt.

Werking na zes tot acht uur.

Osmotische (waterbindende) laxeermiddelen - in de darm werkend

Osmotische laxeermiddelen (bijvoorbeeld Macrogol) werken door vloeistof van het bloed van de darm te verplaatsen naar de darm. Het ontlastingsvolume neemt toe, wat de receptoren in de darmwand activeert en de stoelgang inleidt.

Veel drinken om het vochtverlies weer te compenseren.

Krampen en winderigheid kunnen optreden; afhankelijk van de werkzame stof is een werking na 1-3 uur of na 1-2 dagen te verwachten.

Osmotische (waterbindende) laxeermiddelen - in de ontlasting werkend

Osmotische, op de ontlasting inwerkende laxeermiddelen, zoals bijv. mini-tubes, ontplooien hun werking lokaal in de endeldarm. De toegediende oplossing zet het gebonden water in de ontlasting vrij. De ontlasting wordt daardoor zacht en soepel.

MICROLAX® - snelle en planbare werking

MICROLAX® is een osmotisch, direct op de ontlasting inwerkende mini-tube. Gewoonlijk wordt binnen 5 tot 20 minuten de darm geleegd.

Informeer uzelf hier over het milde werkingsprincipe van MICROLAX®.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.