Hoe u met meer beweging verstoppingen bij uw kind kunt voorkomen

Beweging brengt de spijsvertering op gang: Deze zin is in veel gevallen helemaal van toepassing bij verstopping – natuurlijk ook bij de allerkleinsten…

Kindvriendelijke oefeningen tegen verstopping

De volgende oefeningen werden ontwikkeld om krampen en spanningen in de buik tegen te gaan en om de spieren te versterken die nodig zijn voor de spijsvertering. Het is voor kinderen natuurlijk saai om simpelweg gymnastiekoefeningen te gaan doen. Wanneer u de oefeningen echter verpakt in een verhaal of spel, beleven ze er veel plezier aan!

De krokodil
De kinderen gaan bij het trefwoord "krokodil" met het voorhoofd op de handen op de buik liggen. Afwisselend wordt een been opgetild en weer neergelaten: de krokodil hapt toe! Deze oefening masseert de organen in de onderbuik en versterkt de spieren in dat deel van het lichaam. 
De kever
Bij het trefwoord "kever" gaat iedereen weer op de vloer liggen, deze keer op de rug. Vervolgens wordt - net als bij het fietsen - stevig met de benen gepeddeld. Deze oefening stimuleert eveneens op een speelse manier de onderbuikspieren.
De eend
Bij het trefwoord ""eend"" mag worden "gewaggeld". De kinderen gaan op de hurken zitten en lopen - liefst op de toppen van de tenen - door elkaar. Bij deze oefening ontspannen de spieren in de buik zich.

Beweging stimuleert de spijsvertering

Niet alleen gerichte oefeningen stimuleren de spijsvertering. De volgende sportieve activiteiten zijn bijzonder gunstig voor een actieve spijsvertering en zijn ook geschikt voor kinderen:

  • Fietsen
  • Inline-skaten
  • Zwemmen
  • Springen: trampoline springen, huppelspelletjes, touwtjespringen 

Wanneer uw kind last heeft van verstopping, kunnen eenvoudige aanpassingen in de levenstijl (aangepaste voeding, meer bewegen, verhoogde vochtopname) of milde laxeermiddelen in veel gevallen uitkomst bieden. Lees daarom het hoofdstuk Laxeermiddelen voor kinderen: Wat u zelf kunt doen.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.