Verstopping voorkomen: Slaap helpt elk kind

Slaap is voor kinderen van groot belang. Is de slaap langere tijd verstoord, dan raakt ook de spijsvertering uit balans. Het resultaat: spijsverteringsproblemen zoals obstipatie of diarree...

Tips voor een gezonde, verkwikkende slaap

Regelmaat
U als ouder - en niet uw kind - geeft het dagritme aan en de tijd waarop er 's avonds naar bed wordt gegaan. Probeer zo vroeg mogelijk vaste tijden in te voeren, dan is het makkelijker voor kinderen om die te accepteren.
De juiste omgeving
Een goed geventileerde, koele en donkere kinderkamer is 's nachts de ideale basis om door te kunnen slapen. Bovendien zou uw kind overdag niet in het bed moeten spelen of eten - het bed is de plek om te slapen! Belangrijk: Gebruik het bed nooit als plek waar een straf wordt "uitgezeten".
Al vooraf ontspannen
Een uur vóór bedtijd zou bij kleintjes grote opwinding vermeden moeten worden, bijv. TV kijken of wilde spelletjes. Zorg voor rustige, zittende activiteiten zoals het luisteren naar rustige muziek of verhalen of knutselen. 
Goede avondrituelen
Voer een avondritueel in dat elke dag op dezelfde manier plaatsvindt. Bij een iets ouder kind mag natuurlijk een (voorlees-)verhaal, een knuffel en een kort gesprek op de rand van het bed niet achterwege blijven.
Dutje
Het laatste dutje overdag zou minimaal 4 uur vóór bedtijd afgelopen moeten zijn. Maak het kind anders wakker door het aan te spreken of even over de bol te aaien.
U bent het voorbeeld
Laat uw kind zien dat de nacht er is om te slapen. Als u zelf hardop gaat zitten praten in de kamer ernaast of de TV of geluidsinstallatie hard zet, geeft u een signaal af aan het kind dat er spannendere dingen zijn dan in bed liggen. Zorg daarom ook in de rest van de woning voor rust en dim daar ook het licht.
Bang voor het donker
Tegen de veel voorkomende angst voor het donker helpt een zwak nachtlampje en/of een slaapkamerdeur die op een kier blijft staan. In dat geval is het bijzonder belangrijk dat het verder zo stil mogelijk blijft in huis. Verlatingsangst kan uw kind beter de baas, wanneer een of twee bijzonder populaire knuffels of poppen mee naar bed gaan.

Wanneer uw kind al last heeft van verstopping, kunnen eenvoudige aanpassingen in de levensstijl (meer bewegen, aangepaste voeding of verhoogde vochtinname) of milde laxeermiddelen in veel gevallen uitkomst bieden. Lees daarom het hoofdstuk Laxeermiddelen voor kinderen: Wat u zelf kunt doen.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.