Preventie: Hoe beweging uw baby helpt

Alle baby's en peuters kunnen last hebben van verstoppingsverschijnselen. De oorzaak voor spijsverteringsklachten ligt vaak in kleine dingen, zoals een gebrek aan beweging...

Zo stimuleert u de beweging van uw kind

Bied uw baby of peuters ook stimulansen om te bewegen: Animeer uw baby om te kruipen en stimuleer uw kind om te spelen en zich uit te leven. Zo stimuleert u de natuurlijke spijsverteringsprocessen die vervolgens tot een ontspanning van de aangespannen spieren leiden.

Tip 1: Geen wipstoeltje
Leg de baby niet te vaak in het wipstoeltje, maar leg hem of haar liever op een vaste ondergrond. Zo kan de baby zich vrij bewegen en afzetten en de noodzakelijk spierkracht ontwikkelen die nodig is voor de latere lichaamsbeweging!
Tip 2: Kruipen, voordat de baby lopen leert
Kruipen is belangrijk om het maken van kruiselingse bewegingen te leren (bijv. om de rechterarm tegelijk met het linkerbeen te bewegen). Probeer in geen geval vóór het kruipen het lopen te forceren door uw kind aan beide handjes vast te houden of het in een loopstoel te zetten.
Tip 3: Zo leert uw baby kruipen
Op een leeftijd van circa 7 maanden kunt u uw baby in de "startpositie" voor het kruipen brengen. Uw baby moet zich daarvoor met de handen en knieën op de vloer bevinden. Fixeer nu met de ene hand de beentjes ter hoogte van de knieën op de vloer, terwijl u met de andere hand de buik ondersteunt en uw kind op uw hand vooruit en achteruit laten schommelen.
Tip 4: Lichaamsbeheersing en kracht stimuleren
Laat uw peuter veel in de buitenlucht spelen en ga vaak naar de speeltuin. Daar kan hij of zij klimmen, balanceren, schommelen en glijden... Dat versterkt niet alleen het spierstelsel, maar ook het coördinatievermogen van uw kind.

Hoe u uw baby kunt helpen bij buikkrampen

Omdat het spijsverteringsritme zich bij uw baby nog in ontwikkeling bevindt, is het heel natuurlijk dat de ontlasting af en toe enkele dagen uitblijft. Het wordt pas kritiek, wanneer dit gepaard gaat met pijnlijke buikkrampen. In dat geval adviseren wij contact op te nemen met uw huisarts. Met een paar simpele oefeningen kunt u uw kind bij tijdelijke buikpijn echter snel helpen:

  • Druk drie vingers breed onder de navel zacht met de vingertoppen op de buik. Handhaaf deze zachte, gelijkmatige druk gedurende drie minuten.
  • Leg uw baby op de rug en simuleer met lichte beenbewegingen naar boven en beneden het typische kruipen van een baby.
  • Masseer met lichte druk rechtsom bewegend de buik van uw baby.

Wanneer uw kind last heeft van verstopping, kunnen eenvoudige aanpassingen in de eet- en leefgewoonten of milde laxeermiddelen in veel gevallen uitkomst bieden. Lees hiervoor het hoofdstuk Verstoppingen bij baby's en peuters: snelle en milde verlichting.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.