Verstopping bij baby's en peuters

Verstopping bij baby's of peuters is een probleem dat veel oorzaken kan hebben. Wees niet ongerust, in de meeste gevallen kunnen de klachten al met eenvoudige aanpassingen in de levensstijl worden tegengegaan; zoals een verandering van voeding, meer beweging of meer drinken. In hardnekkige gevallen kunnen ook zonder recept verkrijgbare producten uit de apotheek of bij de drogist een snelle oplossing bieden.

Aanpassingen in eet- en leefgewoonten

Bij verstoppingen kan bij jonge kinderen een verandering van voeding helpen. Levensmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals fruitmoes of (meer)granenpap, laten de ontlasting in de darm opwellen. Ook extra vloeistof - liefst water of ongezoete thee - kunnen de ontlasting zachter maken.

Meer te weten komen: De juiste voeding kan verstopping oplossen

Meer beweging

Ook wanneer baby's en peuters nog geen gerichte oefeningen kunnen doen, kunnen ouders de kleintjes toch motiveren om meer te bewegen. U kunt bijvoorbeeld uw kind motiveren om te kruipen of u kunt met de beentjes van uw kind 'fietsen' - dat stimuleert de spijsvertering en helpt tegen onaangename buikpijn. Meer bewegings- en massagetips vindt u in het hoofdstuk Verstoppingen vermijden.

Meer te weten komen: Hoe bewegen uw baby bij verstopping helpt

De juiste verzorging

De oorzaak van een verstopping kunnen geïrriteerde, rode billen zijn die vaak ook gepaard gaan met kleine scheurtjes in de endeldarmuitgang. Omdat deze gevoelige huid bij de stoelgang pijn veroorzaakt, houden kinderen hun "grote boodschap" vaak op. Het gevolg: de ontlasting dikt gaandeweg in en veroorzaakt opnieuw pijn bij de volgende stoelgang. Deze vicieuze cirkel kunt u doorbreken door de billen van het kind goed met zalf te verzorgen.


Wanneer het toch een keer snel moet gaan: zachte & betrouwbare verlichting

Een mogelijk alternatief zijn de zogenaamde mini-tubes, zoals bijvoorbeeld MICROLAX®. De mini-tubes laten zich even makkelijk rectaal toedienen als zetpillen. De top van de tube is zelfs kleiner dan een zetpil en maakt een zachte en nauwelijks voelbare invoer mogelijk. Binnen de 5 tot 20 minuten treedt gewoonlijk de werking in. Vanwege de milde en lokale werking is MICROLAX® zelfs geschikt voor zuigelingen. Het verdient aanbeveling bij kinderen van 6 jaar en jonger en zuigelingen een huisarts te raadplegen alvorens de mini-tube wordt toegedient.

Meer te weten komen: MICROLAX® helpt snel en mild

MICROLAX® Easy Video Guide

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.