Preventie: De juiste voeding voor baby's & peuters

Ten laatste op het moment dat naast borstvoeding ook vaste voeding wordt gegeven, kunnen zich bij baby's en peuters verstoppingen voordoen. Met de juiste voeding kunt u een verstopping heel eenvoudig voorkomen…

Zuigelingenvoeding

Borstvoeding is het allerbeste voor uw kindje en dat geeft u dan ook het liefst zo lang mogelijk. Waneer u uw baby geen borstvoeding meer geeft kunt u terugvallen op opvolgmelk. Volg bij de bereiding van opvolgmelk zorgvuldig de instructies van de fabrikant op. Een te lage of te hoge concentratie heeft een nadelige uitwerking. Teveel poeder kan tot dehydratatie bij uw baby leiden, hetgeen een verstopping in de hand kan werken.

Vaste voeding

Door vanaf de 4e-6e maand vaste voeding te introduceren, zou u uw baby stapsgewijs aan een een afwisselende voeding moeten wennen. Als eerste vaste voeding is vooral een gepureerde mix van aardappelen, groenten en vlees aan te bevelen. Vervolgens zou bovendien nog een granen-melk-pap en een fruit-granen-pap geïntroduceerd kunnen worden. Vooral appel, abrikoos, bosbessen, druiven, peren, pruimen en aardbeien zijn aan te bevelen. Deze vezelrijke levensmiddelen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en voorkomen verstoppingen. Bij baby's onder één jaar zouden echter ook niet teveel vezels in de voeding moeten zitten. Glutenhoudende granen zouden in eerste instantie slechts in kleine hoeveelheden gegeven moet worden om het risico op de ontwikkeling van een allergie te verlagen. 

Dranken

Na de introductie van drie vaste voedingen per dag is extra vloeistof belangrijk voor de spijsvertering van uw kind. U kunt dan uw zuigeling water of een geschikte, ongezoete thee aanbieden. Voordat drie keer vaste voeding wordt gegeven, is extra vocht naast de moedermelk of de zuigelingenvoeding niet noodzakelijk (uitzondering: koorts, overgeven, diarree of verstopping).

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.