Preventie: Zo voorkomt u verstoppingen

Een verkwikkende slaap is belangrijk voor het hele organisme van uw baby. Het kleine lichaampje heeft de slaap onder andere als rustpauze nodig om ongestoord voedingsstoffen op te nemen - te weinig slaap kan daarom onregelmatigheden in de stoelgang - zoals verstopping- tot gevolg hebben.

Tips voor een regelmatige en rustige slaap

De juiste omgeving
Een goed geventileerde, koele (16-18°C) en donkere kinderkamer is 's nachts de ideale basis om door te kunnen slapen. Bovendien zou uw kind het bedje moeten leren kennen als plek om te slapen - en niet als plek om te spelen of te eten.  
Goede avondrituelen om in te slapen
Voer een avondritueel in dat elke dag op dezelfde manier plaatsvindt. Bij een baby zijn dat bijvoorbeeld: voeden en een boertje laten doen, de luier verschonen, pyjama aantrekken, een slaapliedje of muziekje of een welterusten-kus.  Zorg ervoor dat u het kind altijd op dezelfde tijd en wakker in het bedje legt, zodat het langzaam aan het vaste ritme kan wennen.
Doorslapen niet afdwingen

De slaapbehoefte is leeftijdsafhankelijk en is bij alle baby's verschillend. Zuigelingen en kleine kinderen worden 's nachts regelmatig wakker, vaak zelfs meerdere keren. Dat gebeurt bij de wisseling tussen de slaapfasen en is heel normaal. Het gaat erom een manier te vinden hoe u als ouders hiermee omgaat zonder dat het nachtelijke ontwaken uzelf teveel gaat opbreken. Hier enkele tips daarvoor:

 • Laatste maaltijd op hetzelfde moment geven
 • Regelmatige inslaap- en wektijden aanhouden
 • De baby pas naar bed brengen, als hij / zij moe is
 • Indien 's nachts nodig, bij gedempt licht en in een rustige sfeer de luier verschonen
 • Niet meteen reageren op elk ontwaken van de baby 
 • Kind niet meteen uit bed halen, maar kalmerende woorden of inslaaprituelen gebruiken
 • Indien honger of dorst onwaarschijnlijk zijn, niet animeren tot eten of drinken – gezonde zuigelingen van meer dan 6 maanden hebben in de regel 's nachts geen maaltijd nodig
Regelmatig dagpatroon
Let al overdag op een regelmatig dagritme. Regelmatig eten en het middagdutje maken daar deel van uit: Laat uw baby tijdens de eerste vier maanden overdag bijvoorbeeld slapen zonder de gordijnen dicht te doen, zodat hij gemakkelijker aan het dag/nacht-ritme kan wennen.
Wanneer het middagdutje te lang wordt
In de regel vindt bij een leeftijd tussen 2,5 en 3,5 jaar bij de meeste kinderen de overgang van het middagdutje naar alleen de nachtelijke slaap plaats. Het moment waarop dit gebeurt, is zeer verschillend. Wanneer u echter merkt dat uw kind 's avonds op de gebruikelijke tijd niet meer zo moe als anders is, is dat een teken om langzaamaan het middagdutje te gaan afbouwen.  Het is daarbij niet altijd eenvoudig het kind tot het slapen gaan in de avonduren wakker te houden, maar het is wel nodig om het nieuwe slaapritme in te voeren.
Aanraking en massages
Wanneer uw baby door spijsverteringsproblemen niet tot rust kan komen, kunt u proberen met lichte buikmassages (rechtsom draaiend) de onrustige maag en darmen tot rust te brengen. Ook in algemene zin zijn aanrakingen, zoals strelen of zacht masseren, zeer bevorderlijk voor het inslapen.

Zo herkent u dat uw baby moe is

Omdat kinderen bij toenemende vermoeidheid regelrecht over hun toeren heen kunnen raken, is het belangrijk om ze bij optredende vermoeidheid op tijd in bed te leggen. Observeer uw kind daarom eens meerdere dagen gericht om vast te stellen welk moment het geschikte moment is. Let op de volgende signalen:

 • veranderde gezichtsuitdrukking, starre blik, gefronst voorhoofd of grimassen trekken
 • gapen, in de ogen of over de oren wrijven, huilen of jengelen
 • rukachtige bewegingen, ballen van de vuisten, zich stijf houden
 • verlaagde activiteit, minder bewegingen, gezicht afwenden
 • zuigen, aan de fopspeen of duim zuigen

Wanneer u kind last heeft van obstipatie, kunnen eenvoudige huismiddeltjes of milde laxeermiddelen uit de apotheek in veel gevallen uitkomst bieden. Lees hiervoor het hoofdstuk Verstoppingen bij baby's en peuters: snelle en milde oplossingen

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.