Obstipatiepreventie: Met geduldige zindelijkheidstraining

Verstopping komt best vaak voor bij kleine kinderen en heeft vaak psychische oorzaken. Een tijdelijke verstopping kan zich vooral voordoen tijdens de overgang van de luiers naar het potje. In deze periode zijn geduld en inlevingsvermogen van groot belang.

Waarom kan tijdens de zindelijkheidstraining verstopping optreden?

Wanneer kinderen bij de overgang van de luiers naar het potje of het toilet negatieve ervaringen opdoen, kan vaak een pijnlijke vicieuze cirkel ontstaan. De kleintjes willen niet meer op het potje en houden de stoelgang actief op. Dat heeft tot gevolg dat zich steeds meer ontlasting in de darm verzamelt en hard wordt. De volgende stoelgang wordt dan pijnlijk, zodat het kind de stoelgang blijft onderdrukken - zo kan de verstopping chronisch worden. Om die reden zou u er vanaf het eerste begin op moeten letten dat het kind het potje niet gaat associëren met negatieve ervaringen.

Zindelijkheid laat zich niet afdwingen: Tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining

Het toverwoord bij de zindelijkheidstraining heet geduld, geduld, geduld! Dring bij uw kind niet aan op zindelijkheid, wanneer u eigenlijk zelf het gevoel heeft dat het nog niet klaar is om afstand te doen van de luiers. Blaascontrole bereiken kinderen tussen het 2e en 4e levensjaar. De controle over de endeldarm wordt daarentegen pas op een leeftijd van 3 tot 4 jaar bereikt. Dus ook als uw kind iets later "droog" wil worden, is dat OK. 

Mopper niet
Moedig uw kind aan en motiveer het liever bij de 'grote mensen' te willen horen. Prijs het kind, wanneer het uit zichzelf op het potje wil gaan. Het is belangrijk dat alles in een positieve toon en sfeer gebeurt.
Speelse gewenning aan het potje
Laat uw kind met het potje spelen en laat het kind op een speelse manier met een pop of knuffel zien hoe dat op-het-potje-gaan werkt.
Gebruik een toverpotje
Zeer nuttig zijn potjes die bij de stoelgang muziek spelen of van kleur veranderen. Deze vergemakkelijken het proces duidelijk, omdat uw kind er plezier aan beleeft en het als beloning ervaart. Negatieve associaties blijven uit.

Wanneer u kind last heeft van obstipatie, kunnen eenvoudige huismiddeltjes of milde laxeermiddelen uit de apotheek in veel gevallen uitkomst bieden. Lees hiervoor het hoofdstuk Verstoppingen bij baby's en peuters: snelle en milde oplossingen

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.