Verstopping bij kinderen: Symptomen en oorzaken

Verstopping bij kinderen is zeer onaangenaam, maar in de regel niet gevaarlijk. Verstopping is geen ziekte op zich, maar een vaak voorkomend symptoom dat diverse oorzaken kan hebben.

Symptomen: Heeft mijn kind last van verstopping?

Net als bij volwassenen kan de stoelgang bij kinderen variëren van drie keer per dag tot drie keer per week. Een stoelgang van minder dan drie keer per week kan een indicatie voor verstopping zijn.
De tekenen van een verstopping kunnen zeer verschillend zijn. De meestal harde ontlasting, de lichte buikpijn of een licht pijnlijke stoelgang zijn op zich niet gevaarlijk, maar zijn voor het kind nogal onaangenaam en doen zich relatief vaak voor bij verstoppingen.  
Mocht uw kind echter ernstige last hebben van buikpijn, pijn bij de stoelgang, gebrek aan eetlust, een harde buik of bloed in de ontlasting, dan zou u meteen een arts moeten opzoeken om mogelijke ziektes uit te sluiten.

Verstopping bij kinderen: Oorzaken

Verstopping bij kinderen kan uiteenlopende oorzaken hebben, die deels te herleiden zijn tot de voeding en deels tot lichamelijke en psychische problemen.

1 - Te weinig vezels

Wanneer de voeding onvoldoende vezels bevat, is dat vaak al voldoende om een verstopping te veroorzaken.  Volkorenproducten, fruit en groenten zouden daarom op elk kindermenu moeten staan.

2 - Gebrek aan vloeistof

Wanneer kinderen te weinig drinken, kan dat eveneens verstopping in de hand werken, ongeacht de vraag of het kind in algemene zin te weinig drinkt of dat het een verhoogde vochtbehoefte heeft, omdat het erg warm is of het kind ziek is en koorts heeft.

3 - Teveel melk / melkproducten

Wanneer het aandeel van melk en melkproducten in de voeding te hoog is, heeft dat ook een negatieve uitwerking. Melk levert weliswaar veel calorieën, maar bevat geen vezels.

4 - Te weinig beweging

Lichaamsbeweging stimuleert de spijsvertering. Wanneer kinderen zeer weinig bewegen, kan dat ertoe leiden dat ook de darm "traag" wordt.

5 - Ontstekingen in de sluitspieromgeving

Ontstekingen aan of bij de anus zijn niet alleen symptomen van een verstopping, maar kunnen er ook de oorzaak van zijn: Kinderen houden de ontlasting op vanwege de pijn en er ontwikkelt zich een verstopping.

6 - Omgevingsfactoren

Stress, hectiek, een nieuwe omgeving (bijv. tijdens een reis of na een verhuizing) of een nieuwe situatie (bijv. de geboorte van een zusje of voor het eerst naar school gaan) kan de spijsvertering uit balans brengen.

7 - Medicijnen

Ook veel medicijnen kunnen een verstopping in de hand werken. Wanneer uw kind medicijnen inneemt en al snel last krijgt van een verstopping, zou u uw arts moeten informeren, zodat deze op de hoogte is.

8 - Ziektes

In sporadische gevallen is er sprake van een ziekte die een verstopping veroorzaakt of mede in de hand werkt: neem contact op met uw huisarts. Bij aanhoudende verstopping zou in elk geval een ernstige ziekte uitgesloten moeten worden.

Wanneer uw kind last heeft van constipatie, kunnen eenvoudige aanpassingen in bijvoorbeeld de voeding, meer bewegen of grotere vochtinnamen dan wel milde laxeermiddelen uit de apotheek of drogist in veel gevallen uitkomst bieden. Lees daarom het hoofdstuk Laxeermiddelen voor kinderen.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.