Verstopping tijdens de borstvoedingsperiode

De eerste tijd na de geboorte is voor een moeder wellicht de spannendste, maar ook mooiste fase. De borstvoeding versterkt immers de band tussen moeder en kind. Tijdens deze periode kan vaak een verstopping optreden.

Hoe ontstaat een verstopping tijdens de borstvoedingsperiode?

  • Net als bij een verstopping tijdens de zwangerschap kan de verandering in de hormoonhuishouding na de geboorte de oorzaak voor een verstopping tijdens de borstvoedingsperiode zijn en de spijsvertering beinvloeden.
  • De verandering van het levensritme speelt eveneens een grote rol: het dagelijkse leven is vooral in het begin van de borstvoedingsperiode volledig op de zuigeling gericht. Daarbij onderdrukken moeders soms onbewust de stoelgang om zich helemaal op het nieuwe gezinslid te kunnen concentreren.
  • Ook een tekort aan lichaamsbeweging en te weinig drinken kunnen soms redenen voor een verstopping zijn. In de borstvoedingsperiode zijn veel moeders nog zwak, vooral na operatieve ingrepen, en bewegen zij weinig. Net als de regelmatige stoelgang raakt ook het regelmatige drinken "op de achtergrond".
  • Een verdere reden voor de onderdrukking van de stoelgang kan soms de pijn als gevolg van de geboorte zijn. Vooral na inknippen bij de geboorte (perineotomie) brengt de angst voor pijn jonge moeders er soms toe de ontlasting "op te houden". 

Wat helpt bij verstoppingen tijdens de borstvoedingsperiode?

Voldoende drinken, aangemeten lichaamsbeweging en een uitgebalanceerde vezelrijke voeding dragen bij een regelmatig toiletbezoek bij aan de preventie van verstoppingen tijdens de borstvoedingsperiode.

Het gebruik van laxeermiddelen kan het best gedaan worden in samenspraak met uw huisarts of verloskundige om advies. Natuurlijke middelen zoals tarwezemelen of lijnzaad kunnen gebruikt worden en helpen bij het losmaken van een verstopping. Deze producten werken na een tot drie dagen en het is raadzaam hierbij voldoende te drinken.Geschikte laxerende middelen tijdens de borstvoedingsperiode

Wanneer u op zoek bent naar een middel met een snelle, maar milde werking, kun u kiezen voor lokaal werkende mini-tubes - zoals MICROLAX®. MICROLAX® is ook tijdens de borstvoedingsperiode geschikt, het heeft zich ook bij zwangere vrouwen al vele jaren in de praktijk bewezen als laxerend middel voor incidenteel gebruik. Het wordt vanwege de goede verdraagbaarheid zelfs bij zuigelingen toegepast. Omdat de bestanddelen van MICROLAX® amper in het lichaam worden opgenomen, is geen opname via de moedermelk te verwachten.

MICROLAX® werkt gewoonlijk binnen 5 tot 20 minuten.

Kom hier meer te weten over het milde werkingsprincipe van MICROLAX®.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.