Laxeermiddelen tijdens de zwangerschap

Bij een verstopping zijn zwangere vrouwen vaak onzeker en zij verdragen dan liever de verstopping dan een risico te nemen. Als aanstaande moeder neemt u het zekere voor het onzekere, als het erom gaat een mild middel te gebruiken dat uw baby ontziet. U kunt beginnen met eenvoudige aanpassingen in uw eet- en leefpatroon.

Lokaal werkende middelen: milde & snelle werking

Strikt lokaal in de endeldarm werkende laxeermiddelen - zoals mini-tubes - zijn mild en verdraagbaar. MICROLAX® heeft zich als laxerend middel al vele jaren in de praktijk bewezen en wordt vanwege de goede verdraagbaarheid zelfs bij zuigelingen toegepast. Hierbij verdient het de aanbeveling contact op te nemen met uw huisarts. Door de lokale werking, het midden van de endeldarm, oefent het geen invloed op de baby in de baarmoeder uit. Een geval van voortijdige opwekking van weeën door dit middel is niet gemeld. Een verder voordeel: MICROLAX® werkt gewoonlijk binnen 5 tot 20 minuten.

Zuurkool en zuurkoolsap: mild & gezond

Rauwe zuurkool of zuurkoolsap helpen vooral op de nuchtere maag tegen lichte verstoppingen. De daarin aanwezige melkzuurbacteriën werken als een probiotische drank en de ballaststoffen zorgen voor een extra stimulans voor de spijsvertering.  Bovendien is zuurkool een echte vitaminebom. U moet echter rekening houden met een lichte winderigheid. De milde werking treedt na ca. zes uur op.

Gedroogde vruchten en vruchtensappen: mild & lekker

Gedroogde vruchten zijn zeer populair als smakelijk en mild stoelgang bevorderend huismiddel tijdens de zwangerschap - puur of geweekt (samen met het inweekwater). Ook diverse sappen, zoals pruimen-, peren- of ananassap, zijn dankzij het fruitzuur, de pectines en de vezels geschikt als mild huismiddel dat de stoelgang bevordert. De werking treedt echter pas na 1 tot 3 dagen in.

Wel- en vulstoffen: natuurlijk & preventief

Wel- en vulstoffen zijn natuurlijke huismiddelen om de stoelgang te stimuleren. Vlozaad, tarwezemelen of lijnzaad zwellen op in de darm, waardoor de ontlasting zacht wordt en het darmvolume en -activieit toenemen. Drink over de dag verdeeld minimaal 2 liter, zodat het zaad kan wellen. Ook in dit geval kan winderigheid optreden. De werking is na 1 tot 3 dagen te verwachten en daarom zijn wel- en vulstoffen bijzonder geschikt als preventief middel.

Deze laxerende middelen zou u liefst moeten vermijden

Laxerende middelen dienen tijdens de zwangerschap met enige terughoudendheid gebruikt te worden. Vraag daarom uw huisarts of verloskundige naar een geschikt middel.Preventie is het beste medicijn: Voeding & beweging

Bij verstoppingsverschijnselen kan een verandering van voeding ook op langere termijn uitkomst bieden -  hierboven heeft u enige ideeën kunnen opdoen. Voldoende lichaamsbeweging heeft eveneens een positieve invloed op de darmactiviteit - lees hiervoor onze suggesties voor sportieve activiteiten tijdens de zwangerschap. Deze maatregelen hebben - net als een vezelrijk voedingspatroon - vooral een preventieve werking.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.