Spijsvertering stimuleren

Tips voor elke dag

Wanneer onze darm een keertje staakt, is dat geen drama: Vaak kunnen we spijsverteringsproblemen oplossen of zelfs vermijden, door een paar tips voor het dagelijks leven in acht te nemen. Wie verstoppingen wil vermijden, moet preventieve maatregelen voor de langer termijn nemen en zijn dagelijkse leefgewoontes aanpassen.

Verstoppingsoorzaken

Dat levensmiddelen zoals bananen of beschuit een stoppende werking hebben, is geen nieuws. Maar ook rijst, aardappels of witbrood kunnen het spijsverteringproces vertragen. Over het algemeen verhogen waterbindende levensmiddelen het verstoppingsrisico, omdat water wordt onttrokken aan de ontlasting, waardoor die harder wordt. De volgende levensmiddelen zou u niet overmatig tot u moeten nemen.

  • Pasta
  • Witbrood, toast, knäckebrood, beschuit 
  • Witte rijst, havervlokken, griesmeel
  • Gekookte aardappels
  • Zoetigheden
  • Chocolade en cacaopoeder met 70% cacao-aandeel, droge koekjes

Tips voor het welzijn van de darm

Neem de volgende aanbevelingen in acht die u in het leven van alledag kunt toepassen om een verstopping te vermijden.

Bewust leven
Probeer de stress in het leven van alledag te minimaliseren. Daartoe behoort ook de stress op het toilet: Neem voor elk toiletbezoek de tijd. Let er bovendien op dat u de stoelgang niet onderdrukt - hetzij vanwege tijdgebrek of omdat u liever vreemde toiletten vermijdt.
Drinken
Drink dagelijks minimaal twee liter water. Let erop dat u niet alleen tijdens maaltijden, maar ook tussendoor regelmatig drinkt.  Zo blijft de ontlasting de hele dag soepel en wordt het transport van de voedselbrij vergemakkelijkt.
Voeding
Zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Volkorenproducten, fruit en groenten zijn ideaal voor een vezelrijke voeding die de darmactiviteit stimuleert. Vijf kleine maaltijden zijn daarbij beter te verteren dan drie grote. Ook hier geldt: geen stress - kauw uw eten langzaam en grondig.
Beweging
Neem in plaats van de lift gewoon de trap en stap weer eens op de fiets: beweging kan de spijsvertering stimuleren en houdt lichaam en geest fit.


Bij een acute verstopping kunnen ook andere middelen die de stoelgang stimuleren, uitkomst bieden.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer B.V. 2018. KOAG nr: 33-0215-0281. Laatst bijgewerkt op: 19 february 2015.

Deze site is gepubliceerd door Johnson & Johnson Consumer B.V., die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. De site is bedoeld voor een Nederlands publiek.

MICROLAX® Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stoffen: natriumcitraat, dodecyl(sulfoacetaat), natriumzout 70%, sorbitol-oplossing 70%. Waarschuwing: bevat sorbinezuur. Niet gebruiken bij hemorroïden, colitis ulcerosa of proctitis.